(066)868-86-70 Kharkiv
(098)837-72-70 Kharkiv
calls accepted 10:00-15:00,15:40-18:00

0
Що таке мериносова вовна

Що таке мериносова вовна

Мериносові вівці – це порода овець, вовна яких відрізняється особливою м'якістю та високою якістю. Мериносова вівця трохи менша, ніж звичайна вівця, але, незважаючи на це, її головна перевага - це шерсть. 

Мереносовые овцы

     Вперше ця порода з'явилася Іспанії в XII столітті. Меринос є нащадком овець із Малої Азії та Північної Африки. Завдяки високій якості вовни, іспанці були головними виробниками вовни в той час. Мериноси були настільки цінними, що вивезення їх за межі Іспанії каралося смертною карою. Однак у 1723 році кілька овець було таємно вивезено до Швеції, потім до Саксонії. А вже 1788 року перші 70 овець були експортовані до Австралії. Сьогодні, саме Австралія є основним постачальником мериносової вовни у світі, завдяки м'якому клімату та величезним пасовищам.

Мериносові вівці чудово адаптуються до навколишнього середовища. Їхня м'яка, красива і злегка хвиляста шерсть має також гарні всмоктуючі та антибактеріальні властивості.    

Довжина вовни в середньому становить 65-100 мм. А завширшки менше 24 мікронів (мкм).

Шерсть

Шерсть мериносів буває декількох видів: широка (strong) 23-24.5 мкм, шерсть середнього діаметру (medium) 19.6-22.9 мкм, тонка 18.6-19.5 мкм, дуже тонка (superfine) 15-18.5 мкм 11.5-15 мкм. Такий вид вовни, звичайно, найдорожчий, поголів'я тварин нечисленне і, за чутками, щоб таке надцінне волосся не сплутувалося і не грубіло, такі тварини гуляють у спеціальних плащах-накидках у вітряну та дощову погоду! Надтонкий меринос підходить для змішування з іншими видами пряжі, такими як шовк та кашемір. У Новій Зеландії виробляється легкий трикотаж, створений завдяки змішуванню шерсті мериноса та хутра опосума.

Шерсть мериносових овець часто використовують для виготовлення одягу для гірських і рухливих видів спорту таких, як біг, альпінізм, їзда на велосипеді, походи та інших аеробних видів спорту на відкритому повітрі, так як меринос має відмінний поглинаючий і вологовивідний ефект. Вироби з мериносу рекомендують для щоденного носіння у місті, унікальні властивості цієї вовни не перешкоджають теплообміну.

Вироби з мериносу добре зігрівають, але не перегрівають свого власника в вогку погоду. Подібно до більшості видів пряжі, меринос справляє антибактеріальний ефект. Мериносова пряжа має відмінне співвідношення теплоти і легкості, тому що вона має частинки повітря між ворсинками, що і дає їй такий ефект теплоти.

Майте на увазі, що при пранні виріб не повинен довго лежати у воді, треба уникати викручування, тільки легкий віджимання руками. При розкладанні виробу для сушіння на рівній поверхні, що вбирає вологу, може здаватися, що виріб втратив форму. Не лякайтеся, Вам необхідно акуратно розкласти виріб, вирівняти край виробу, рукава і при висиханні, меринос набуде колишньої пружності та пружності.Шерсть