(066)868-86-70 Kharkiv
(098)837-72-70 Kharkiv
calls accepted 10:00-15:00,15:40-18:00

0
Вовна "Альпака"

Вовна "Альпака"

Альпака - одна з найвідоміших тварин – виробників високоякісної вовни у світі. Альпака - це домашня парнокопитна тварина, прабатьком якої була вікунья. Альпака родом із Південної Америки. Ця тварина дуже цінується за її приголомшливу шерсть.


Альпаки існують протягом тисячоліть в Андах, вони не змогли розселитися в інших місцях планети через природну потребу в розрідженому повітрі. Ці тварини мешкають на висоті приблизно 3500-5000 метрів. Близько 6000 років тому індіанці Перу одомашнили і почали розводити альпака. У культурі Мочика є безліч їх зображень. Подібно до китайського шовку, ця тварина теж була «золотом», еквівалентом грошей, розрахунковою одиницею, її шерсть називали «золотом інків». Це правда, що шерсть альпака має багато властивостей, що не притаманні іншим видам пряжі і вовни. На даний момент, в основному, вони мешкають на території Перу, невелика частина – на території західної Болівії та зовсім незначна кількість в Еквадорі та північному Чилі. Це – соціальні тварини, вони живуть сімейними групками.


Альпака славиться своєю шерстю. Вся її краса в тому, що вона має всі властивості овечої, але, в той же час, вона набагато легша за вагою, плюс, ця вовна відома тим, що має 24 натуральні відтінки. Зстрижена вовна вручну перебирається за відтінками перуанськими альпаківниками, що дає унікальний шанс створювати креативні, натуральні кольори. На жаль, останні кілька років, через кілька суворих зим, скоротилося поголів'я альпака, загинула величезна кількість тварин, альпаки багатьох відтінків просто зникають.


Існує два види альпака - Сурі та Уакайа. Різниця між ними в тому, що перший вигляд має довгу шерсть у вигляді кісок, а шерсть другого схожа на м'який плюш.


Сурі - рідкісний вигляд і відповідно її шерсть дорожча, ніж шерсть Уакаї. Кількість альпаку Сурі становить приблизно 5%. Її шерсть має більш довгі і тонкі волокна, то 19 до 25 мкм. По всій довжині пряма і тільки на кінчиках злегка завита, шерсть альпака не має остюка, що не знижує якість руна (волосся).


Оскільки вовна Сурі відрізняється особливою м'якістю, то за старих часів її використовували тільки для виготовлення одягу королівських осіб.


За діаметром, шерсть альпака ділиться на кілька видів: Королівська Альпака - діаметр волокна 19 мкм, Бебі Альпака - 22,5 мкм, Дуже м'яка Альпака (альпака файн) - діаметр волокна 25,5 мкм і Доросла альпака - 32 мкм. Майже жодна шерсть у світі не може зрівнятися з хутром альпака, а особливо дитячих, відштовхує жир і практично водонепроникна. До того ж, вона в сім разів тепліша за овечу і не викликає алергії.


Стрижуть альпака, на відміну від овець, раз на рік і отримуючи всього 3-3,5 кг вовни з однієї тварини. Вовна альпака не має властивості скочуватися, звалюватися. Ви можете бачити подобу катишків на виробі з бебі альпака або суперфайн, але ці катишки легко знімаються рукою, не залишаючи зачіпок та інших слідів на виробі. Це також властивість альпаки – так відходить ніжний подпушек вовни, виріб довгі роки зберігає свій зовнішній вигляд і форму.


Найкращими видами вовни альпаку є Бебі альпака та альпака супер файн. Бебі альпака-вовна, зістрижена з молодих особин, це руно - найвищої якості є найрідкіснішим, дорогим і якісним. Альпака супер файн має діаметр руна 25,5 мкм.


Вироби з вовни дорослої альпака трохи колючий, але виріб ніколи не пілінгується, неймовірно теплий і шкарпетковий.