(066)868-86-70 Kharkiv
(098)837-72-70 Kharkiv
calls accepted 10:00-15:00,15:40-18:00

0
 Як правильно прати в'язані вироби, чи линяє пряжа, чи дає усадку?

Як правильно прати в'язані вироби, чи линяє пряжа, чи дає усадку?

Прання трикотажного виробу

Нас дуже часто запитують: «як правильно прати в'язані вироби, чи линяє пряжа, чи дає усадку». Розглянемо докладно цю тему.

Існують такі правила прання трикотажних виробів, у складі яких не менше 70% вовни:

-ручне прання

- Дотримання температурного режиму 30 С.

- вода прання та полоскання повинна бути однієї температури

- не замочувати виріб

-використовувати тільки спеціальні рідкі засоби для прання

-щадний віджим руками

- горизонтальне сушіння, далеко від агресивних джерел тепла та прямих сонячних променів

- розкладати виріб, надаючи одразу правильну форму. При такому сушінні вам навіть не знадобиться використання праски/пару.

- при прасуванні трикотажного виробу, не роздавлюйте його праскою, ледве торкатися.

ЧИ ЛИНЯЄ ПРЯЖА

Будь-яка вовняна пряжа (в якій використана довго ворсна сировина, наприклад, альпака, мериносова  вовна) особливо темних і яскравих кольорів швидше за все віддаватиме у воду надлишки фарби (крихітні лусочки), які завжди залишаються між волокнами вовни. Цей процес не є линянням. Це не означає, що виріб забарвлюватиме шкіру в процесі використання, цей процес є природним і абсолютно безпечним для людини.

Линянням називається перехід фарби одного кольору на інший. Це може статися, якщо ви надовго залишили виріб у воді, а не одразу попрали. Другою причиною може бути порушення температурного режиму.

ЧИ ДАЄ УСАДКУ ПРЯЖА

Ворс/волосся тварини навіть після багаторазової хімічної обробки є живим і пружним, що робить його чутливим до підвищених температур при пранні та прасуванні. Більшість вовняних волокон може дати усадку при першому пранні виробу. Саме з цієї причини у світі в'язання рекомендується перед початком роботи зв'язати кілька розрахункових зразків - підбирати щільність полотна з можливою усадкою і тестувати нитку за допомогою ВТО. До речі, будь-яка пряжа з еластаном дає усадку.